Това заяви пред БГНЕС икономистът проф. Георги Чобанов. По думите му

...
Това заяви пред БГНЕС икономистът проф. Георги Чобанов. По думите му
Коментари Харесай

Георги Чобанов: Отказвайки се от лева, придобиваме правото да използваме твърда валута, която не се обезценява

Това съобщи пред БГНЕС икономистът проф. Георги Чобанов.
 

По думите му навлизането на изкуствения разсъдък води до трагични промени освен в стопанската система, само че и в обществото.

 

" Изкуственият разсъдък значи роботизация, т.е. прекачване на съвсем всички действия на индивида на машинен притежател - робот. На робота се трансферират и умствените действия и това към този момент е изкуственият разсъдък, т.е. способността на робота да взема решения. Можем да кажем, че последователно роботът придобива все по-голяма независимост и се покачват неговите благоприятни условия ", разяснява още той.

 

„ Последствията от изкуствения разсъдък в стопанската система води до много съществени обществени последици. От една страна положителното е, че се покачва продуктивността на труда, тъй като робота създава повече от индивида, той е с по-малки искания и точно заради това напоследък работодателите заместват хората с роботи. Това значи, че роботът замества индивида като работно място, като трудов запас. От друга страна обаче нараства безработицата, тъй като хората стават непотребни. Роботът стартира да измества индивида, само че до каква степен и доколко ще го измести е въпрос, по който можем единствено да допускаме. Във всеки случай обаче още от в този момент е ясно, че множеството от специалностите, които имат повече механически действия, ще бъдат сменени “, уточни икономистът.

 

Според него от това пораждат два въпроса - единият е обвързван с това, че повишението продуктивността на труда ще докара до така наречен базов приход, а другият е обвързван с появяването на нови специалности.

 

„ Производителността на труда ще доближи до такива равнища, че няма да има потребност да работим, а ще получаваме базов приход, което е фантазията на доста хора. Той несъмнено, ще бъде по-скромен, само че ще можете да посрещнете главните си потребности. Другата страна е, че ще сте непотребен. Ще има опция да работите и да си докарвате и различен приход, само че няма да има задоволително съответстващи на вашата подготовка работни места “, акцентира специалистът. Според него точно тук поражда въпросът за новите специалности, които се чака от една страна да бъдат по-творчески и надлежно по-трудно да се поддават на роботизация, а въпреки това да са свързани със свободното време, тъй като неработещите ще би трябвало някъде да се занимават с нещо.

 

Експертът означи, че има и хора, които да срещу влизането ни в еврозоната и като демократична страна би трябвало да изслушваме и причините на тези хора и да преценяме доколко те са допустими. Проф. Чобанов добави, че един от причините, който се изрича е, че когато станем членове на еврозоната ще загубим своя суверенитет.

 

„ Да това е правилно, само че Германия не го ли загуби, или французите или италианците. Бих сравнил това със сключването на брака. Когато сключите брак с някого вие губите част от суверенитета си, вие не може да вършиме каквото си желаете. По сходен метод е и Европейски Съюз - семейство на народите. Естествено е, че когато станем член ще използваме преимуществата на еврото, тъй като то има преимущества и еврото е една от твърдите валути “, разяснява проф. Чобанов.

 

Той подсети и за рецесията през 1996 -1997 година, когато в страната е имало хиперинфлация и хората са си обменяли лв. с долари и друга валута. „ Къде остана нашият национализъм? Патриотизмът май опира до джоба? “, попита той.
 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР